Güneş ışığında varolan ultraviyole B dalgası (UV B 280-315nm) hücre DNAsına doğrudan zararlıdır. UV A (315-400nm) ise dolaylı yoldan DNAyı parçalar. Bazı çalışmalarda, güneş ışığıyla sarı nokta (sarı benek) hastalığı arasında doğrudan bir ilişki tespit edilememiştir. Diğer bir çalışmada ise gençken bir günde 5 saatten fazla yaz güneşine maruz kalanlarda ise sarı nokta hastalığı riski oluştuğu bildirilmiştir.
Devamı →
GLOKOM (karasu, göz tansiyonu) hastalığında ilk ve en çok etkilenen hücre grubu olan retina ganglion hücrelerinin kalınlığı SD-OCT cihazıyla incelenir. Glokomun tanısında, ilaç tedavisinin etkinliği, lazer ve cerrahi kararlarının alınmasında da SD-OCT sonuçları yol göstericidir. Göz tansiyonunun normal ölçüldüğü glokomda bilgisayarlı görme alanıyla beraber SD-OCT sonuçları değerlendirilerek tanıya varılır.
Devamı →
STARGARDT’S MAKULA DİSTROFİSİ’nde kök hücre tedavisine ABD’nde bu yıl başlandı. ACT tarafından desteklenen çalışmaya Wills Göz Enstitüsü’nde devam ediliyor. Uygulamada 100,000 adet insan embryonik kök hücresi kullanıldı. Kök hücreler laboratuvar ortamında retina pigment epitel hücrelerine dönüştürülerek retina altı boşluğa ameliyatla verildi.
Devamı →
Son yıllarda daha sık rastladığımız makula dejenerasyonu tanısı için, sarı benek tomografisi (MAKULA SD-OCT) tetkikinin yapılması gereklidir. Ayrıca şeker hastalığındaki retinopati rahatsızlığında, makula ödemini saptamak ve retina toplardamar tıkanıklıklarında da tedaviyi yönlendirmek için SD-OCT çekilmesi önerilmektedir.
Devamı →
2013 yılında yayınlanan AREDS2 çalışmasında, yaşa-bağlı makula dejenerasyonu koruyucu tedavisi için orijinal formülden çıkartılan A vitamini yerine lütein (10mg) ve zeaksantin (2mg) eklenmesinin yararlı olduğu önerildi. AREDS'in ilk çalışmasında ise, doktor kontrolünde yüksek doz A, C, E vitaminleri ve çinkonun ağızdan tablet yoluyla alınmasının yaşa-bağlı sarı benek hastalığının kötüleşme hızını 25% oranında azalttığı bildirilmişti.
Devamı →
Son yıllarda sıklığı artan yaşa-bağlı makula dejenerasyonu (sarı benek veya sarı nokta) hastalığının ıslak tipinde yeni ilaçlar geliştiriliyor. Göz içine iğne tedavisinde kullanılan ilaçlardan olan bevasizumab, ranibizumab ve aflibercept tedavi sonuçları CATT, IVAN, VIEW gibi birçok çalışmada karşılaştırılmıştır. Bu ilaçların tedavideki etkinlikleri, görme kalitesinin korunması ve yan etkileri yönünden benzer sonuçlar verdikleri anlaşılmıştır. Bir ilacın diğerine mutlak üstünlüğü henüz bulunamamıştır.
Devamı →